Grad Klanjec

Klanjec, slikovito kulturno-povijesno središte zapadnog dijela Hrvatskog zagorja, smjestio se na uzvisini podno ruševina srednjovjekovnog Cesargrada, na samoj hrvatsko-slovenskoj granici na rijeci Sutli. Tek tridesetak kilometara udaljen od Zagreba, ovaj stari grad i danas čuva i nesebično nudi pogledu tragove svoje bogate prošlosti.

Ovdje možete osjetiti duh plemenitaškog Zagorja i veličinu građanske kulturne i umjetničke tradicije.

Klanjec se prvi put spominje 1463. godine u ispravi kralja Matije Korvina, a više od tri stoljeća njegova je povijest vezana uz velikašku obitelj Erdödy, vlasnike Cesargrada i Novih Dvora Klanječkih.

Gradić izuzetnih obrtnika, sposobnih trgovaca i obrazovanog građanstva duhovno je okružje u kojem su se rodili dr. Ivan Broz i Franjo Iveković, autori prvog hrvatskog rječnika, Oton Iveković, veliki slikar hrvatske povijesti, kipar svjetskog glasa Antun Augustinčić koji je svom rodnom gradu ostavio umjetničku ostavštinu nastalu tijekom 50 godina njegova stvaranja i koja se danas može razgledati u Galeriji AA. Posljednje dane svog života ovdje je proveo i autor hrvatske himne Antun Mihanović, a grob mu se nalazi u lijepo uređenom Spomen parku u središtu Klanjca.

Povijesnom jezgrom grada dominira velebno zdanje Franjevačkog samostana s crkvom Navještenja Blažene Djevice Marije iz 17. stoljeća.

Klanječka crkva jedan je od prvih ranobaroknih sakralnih spomenika u Hrvatskoj sačuvan u svom izvornom obliku, a ujedno je i mauzolej obitelji Erdödy. U rekonstrukciji kripte smještenoj u samostanskom podrumu danas se mogu vidjeti restaurirani sarkofazi obitelji Erdödy, izuzetne umjetničke vrijednosti.

Posjetitelji koji dolaze u ovaj romantični biser Zagorja obično postaju prijatelji grada čiju ljepotu trajno ponesu sa sobom.

Facebook Twitter Email


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>